GÖRMEZDEN GELMEYELİM

Kontesiniz bilgilenmek amaçlı bir sergiye adımını attı. Adımını atar atmaz etkisinde kaldım arkadaşlar gerçekten. Serginin amacı şizofreni hastaları hakkında bilgi edinmek, farkındalık, geçmişten günümüze nasıl gelmiş, nasıl tedaviler olmuş onları öğrenmek. 


M.Ö' ye kadar dayanıyor bu hastalık. Hastalığın düzelmesi için Batılıların karanlık çağda neler yaptığını tahmin edemezsiniz. Böyle insanları lanetli, cadı zannedip halkın gözleri önünde yakıyorlarmış. (Ne cahillik ama!)

Hastalığın kalıcı değil aslında tedavi edilebilir olduğunun öğrenilmesi ayrı bir güzellik. Peki ama onlar neler hissediyor? Eskinin korkunç tedavilerine nasıl katlanıyorlardı? İşte bu serginin diğer bir harika özelliği ise size onları anlamayı sunması. 

Empati odası denilen bir bölüm var. Bir şizofreni hastasının kafasında neler döndüğü, nasıl sesler duyduğunu hissettiren bir oda. Gerçekten tüyler ürpertici bir oda (!)

Dönen yatak var. 19.yy da hastayı bir yatağa sıkıca bağladıktan sonra çok yüksek bir hızda döndürüyorlarmış.(Tabi hasta bu deneyden çok zarar görüyormuş!) Siz bunun nasıl bir şey olduğunu en azından anlamak için ona benzer bir yatak var sizi döndürüyor. Tabi hızı fazla değil. Aksi taktirde bunu deneyen insanlar zarar görebilir. Süresi kısa fakat illa ki bir şeyler sizin zihninizde oluşuyordur. Birde o yatağın oraya bir söz yazmışlar ki benim içimin cız etmesini sağladı: "BUNU SAATLERCE YAŞADIĞINIZI DÜŞÜNÜN" 

Gerçekten biz ne kadar empati kurmaya çalışsak da tam olarak anlayamayız. Bizim yapmamız gereken bu konu hakkında bilinçlenmek, öğrenmek varsa hatalarımız düzeltmek. Hem nasıl diyor atalarımız :

"BİLMEMEK DEĞİL, ÖĞRENMEMEK AYIPTIR."



Sergi şuan Harbiye Askeri Müzede. Ankara'da da bir sergi olacak. Giriş ücretsiz. Benden size tavsiye kesinlikle gidip görmeniz gerekiyor. Gerekli detay için: Görmezden Gelmeyelim 


Okuduğunuz için teşekkürler. Eğer gitmiş olanlarınız varsa yorumlarınızı okumak isterim. Sizinde nasıl hissettiğini merak ediyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere^^

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAKAMOZ

SECRET GARDEN

EXO HEAVEN